Hoe wapen je je tuin tegen de droogte?

Geen betere manier om de klimaatverandering aan den lijve te ervaren, dan een blik te werpen op je tuin op zomerse hoogdagen. Met zomerseizoenen die altijd warmer worden, doe je er meer dan goed aan om je tuin maximaal te wapenen tegen de hitte en droogte. In deze inspiratietip vertellen we je hoe je dat het best aanpakt.

Droogte in de tuin

Je hoorde het de weerman ongetwijfeld ook al meermaals verkondigen: de laatste jaren verpulveren we het ene warmterecord na het andere. Dat betekent dat het almaar warmer wordt op onze planeet en uiteraard ook in je tuin. En die droogte moet je dan ook goed incalculeren en erop inspelen met gerichte maatregelen om je tuinomgeving zo hitteproof mogelijk te maken.

 

Droogteplan voor je tuin

Hoe zorg je ervoor dat je tuinontwerp zo goed mogelijk inspeelt op de droogte? Besteed voldoende aandacht aan de positionering van bomen, planten en struiken. Hou rekening met de schaduwmomenten door de dag en informeer je goed over de soorten planten en struiken die je wilt planten en hun weerstand tegen hitte en droogte.

 

Maak werk van paden en opritten in waterdoorlaatbare materialen en laat je terras afwateren richting je tuin of naar een ondergrondse opvangbox. Zo gaat het regenwater nooit verloren.

 

WAPEN JE TUINBODEM TEGEN DE DROOGTE

Ook de bodem van je tuin vraagt een gerichte aanpak tegen de droogte. Kies je voor een kruidenrijk gazon met voldoende klavers? Dan zul je merken dat dat grastype minder snel droog en ros wordt dan een klassiek gazon. Het is ten zeerste aan te raden om te kiezen voor bomen, vaste planten en struiken. In tegenstelling tot eenjarige planten en bloemen die veel meer water nodig hebben, maken dit soort aanplantingen sneller wortels aan en gaan ze ook zelf op zoek naar water in de bodem. Wist je dat er planten zijn die tot anderhalve meter diep wortelen?

Ga voor een tuin waarin droogte geen kans krijgt.

Kale grond droogt veel sneller uit. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk met bodembedekkers te werken. Bosaardbei is bijvoorbeeld een uiterst geschikte bodembedekker om droogte van je bodem tegen te gaan. Bovendien kun je zeker ook mulchen met grasmaaisel of houtsnippers. Dat zijn waardevolle en duurzame middelen om de droogte zoveel mogelijk te bannen uit je tuin.

 

Ben je van plan om je tuin opnieuw aan te leggen of wil je je tuinomgeving hitteproof maken? Roep dan zeker de hulp in van een ervaren tuinspecialist. Die bekijkt je huidige tuinsituatie op een professionele manier en adviseert je deskundig over alle maatregelen die je moet nemen om je tuin zo goed mogelijk te wapenen tegen de droogte.

Realisaties

Droom helemaal weg bij onze prachtige realisaties. Ons topteam van experten verzorgt elk tuinproject van A tot Z, met heel veel passie en liefde voor het vak!

image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
 
 
Partners