Wat is een fytolicentie?

Wie werkt met gewasbeschermende- en bestrijdingsmiddelen moet dat op een zorgvuldige en correcte manier doen om ons leefmilieu maximaal te beschermen. Net daarom riep de overheid de fytolicentie in het leven. Wat houdt deze licentie in en wie kan ze krijgen? Je leest de antwoorden op deze en andere vragen in deze inspiratietip.

Waarvoor geldt de fytolicentie?

De federale overheid geeft een fytolicentie aan al wie professioneel in aanraking komt met bepaalde gewasbeschermende en bestrijdingsmiddelen. Ben je dus een professionele tuinaannemer die deze producten aankoopt, stockeert en ze gebruikt bij je dagelijks werk? Dan heb je een fytolicentie nodig om ermee te mogen werken.

 

 

5 types fytolicentie

Er bestaan vijf verschillende soorten fytolicenties. Die zijn ingedeeld volgens het gebruik van de producten:

 

  • NP: verdeling of infoverstrekking over producten voor niet-professioneel gebruik
  • P1: assistentie bij professioneel gebruik
  • P2: professioneel gebruik
  • P3: verdeling of infoverstrekking over producten voor professioneel gebruik
  • PS: specifiek professioneel gebruik

 

Wil je met specifieke producten werken? Dan heb je dus een fytolicentie nodig die jouw activiteiten ermee toelaat. Check bij twijfel zeker even welke soort fytolicentie jij nodig hebt.

Maak kennis met de fytolicentie.

Hoe vraag je een fytolicentie aan?

De eenvoudigste manier om je fytolicentie aan te vragen, is de onlineaanvraag indienen via fytoweb.be. Je zal een kopie van je diploma, getuigschrift of attest moeten toevoegen. Dien zeker ook je aanvraag in op je eigen naam, want de fytolicentie wordt alleen toegekend aan natuurlijke personen die bovendien meerderjarig moeten zijn.

 

Je licentie blijft ook niet oneindig geldig. Alleen door de nodige bijscholingen en extra opleidingen te volgen, kun je de fytolicentie verlengen. Die verlenging is voor een periode van 6 jaar en wordt automatisch geregeld zonder dat je hiervoor zelfs nog iets moet ondernemen.

Realisaties

Droom helemaal weg bij onze prachtige realisaties. Ons topteam van experten verzorgt elk tuinproject van A tot Z, met heel veel passie en liefde voor het vak!

image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
 
 
Partners